Magazin

Napgomba, pigmenthiány és egyéb fehér elszíneződések

Esztétikailag kellemetlenek, ám többnyire egyáltalán nem veszélyesek a bőrön kialakuló jellegzetes fehér elváltozások – mondja Dr. Apostol Éva bőrgyógyász, kozmetológus. Az egyes rendellenességek azonban más-más okra vezethetők vissza. 

Miért alakulnak ki fehér elváltozások a bőrön? Milyen elváltozások okozhatnak efféle tüneteket?
A leggyakoribb az úgynevezett napgomba, amely – mint neve is mutatja – gombás elváltozást jelent. Ez egyszerű bőrgombát takar: ahol ezek megtelepedtek, ott nem tud a bőr lebarnulni, és fehér marad, mivel a gomba lefedi a bőr felületét. Ezek a gombák jellemzően nyáron jelennek meg, mivel az izzadt, meleg bőrfelületet kedvelik, de jellemző sportolókon, műszálas ruhákat hordókon, sokat szoláriumozókon is, hogy megjelennek – lényegében mindenkin, aki „a saját levében izzad”. Fiatalokon éppúgy kialakulhat napgomba, mint idősebbeken.

Rejtenek bármilyen kockázatot ezek az elváltozások?

Azon kívül nem, hogy esztétikailag problémásak, igazából nem, másra nézve még csak nem is fertőzőek. Viszont a saját testfelületen nagyon könnyen terjednek a gombák, akár az egész törzs érintetté válhat.

Mit lehet tenni ilyenkor?

Mindenképpen gombaellenes kezelésre van szükség, viszont előtte le kell hámlasztani az érintett területet. Ez szaliciles alkohollal történhet, utána pedig egyszerű gombaellenes krémet kell használni, ez általában hatni szokott. Amennyiben a fertőzés nagyon makacs vagy kiterjedt, tablettás kezelés is szóba jöhet, ilyen esetekben is általános jellegű gombaellenes készítményekről beszélünk. Viszont ezeket a kezeléseket ajánlatos ősztől tavaszig alkalmazni, még akkor is, ha eltűnnek a foltok. Vagyis pár hét nem elég a megfelelő és tartós eredményhez.

Esetleg diétázni is kell?

Nem, az nem szükséges. Ezek bőrgombák, ez azért más helyzet, mintha a belső szerveket támadták volna meg ilyen kórokozók.

Mi okozhat még fehér elszíneződést?

Például beszélhetünk olyan sebekről, amik így gyógyulnak, ez többnyire bőrtípus függvénye, de a sérülés mélységétől is függ. Gyakorlatilag bármilyen sebesülés okozhat fokozott hegképződést, és úgynevezett hipopigmentált gyógyulást. Rossz hír, hogy ezzel nem igazán lehet mit tenni. Léteznek ugyan bizonyos plasztikai megoldások, a foltok kivágása például, de az az igazság, hogy semmi garancia nincs arra, hogy utána nem ugyanolyan hegesedéssel gyógyul be megint a seb. Egyes krónikus napártalmak is gyógyulhatnak pigmenthiánnyal vagy éppen ellenkezőleg, fokozott pigmentációval. Ez például olyan elváltozás, amit jellemzően idősebbeken lehet látni időnként a kézfejen, a mellkason, a végtagokon – ilyenkor általában többször lesült a bőr, és ilyenkor nagyon gyakran váltakozva fehér és barna foltok jelennek meg a krónikus napártalom jeleként. A fokozott pigmentációval az említett hámlasztással esetleg lehet mit kezdeni, a fehér foltokkal viszont sajnos itt sem.

És mit jelent a vitiligo kifejezés?

A vitiligo egy olyan autoimmun betegség, ahol a szervezet a saját pigmentsejtek ellen termel ellenanyagot, és az az erre hajlamosaknál foltokban eltűnik. Ez általában önállóan szokott megjelenni, de pajzsmirigybetegség jele is lehet, szóval ilyenkor meg szoktuk vizsgálni, nincs-e más rendellenesség is a háttérben. De egyébként alapesetben a vitiligo sem jár semmiféle egyéb rizikóval, csupán esztétikailag kellemetlen, és nagyon védeni kell az adott bőrfelületet, mert roppant erősen le lehet égni, hiszen nem védi a pigmentáció. Az érintettek köre is teljesen változó, gyereknél, fiatalabb felnőttnél is megjelenhet a probléma, bár inkább fiatalabbakat sújt.

Gyógyítható ez a betegség?

Folyamatosan történnek kísérletek, próbálkozások különböző krémekkel, de én még nem találkoztam olyan megoldással, ami tartósan eredményes lett volna. Megoldást itt az úgynevezett vízálló sminkek jelenthetnek az esztétikai kifogásokra, amelyeket a bőr színének megfelelően, akár hat-nyolc órán át is lehet alkalmazni akár a strandon is.


www.borgyogyaszat-kozmetologia.hu 

Kép letöltés

106 KB