Magazin

Mindenképp célszerű kivenni a panaszt okozó epeköveket

Az epekövek sokak kellemetlen ismerősei, ám az általuk okozott kellemetlenségeket gyakran még ma is lebecsüljük. Pedig mint azt dr. Sipos Péter sebész, gasztroenterológus szakorvostól megtudtuk, nem érdemes…

Milyen panaszokból lehet következtetni arra, hogy epekövünk van?

Ha begörcsöl az epénk, erős, jobb bordaív alatti fájdalom alakul ki, ami a hátba sugározhat. Ilyenkor fontos orvoshoz mennünk, mert a szakember el tudja különíteni az epekövek okozta fájdalmat egy esetleges gyomor- vagy nyombélfekélytől. Azonban előfordul, hogy az epekövesség nem okoz kézzelfogható panaszt, ilyenkor puffadással, emésztési és bizonytalan gyomorpanaszokkal párosul. Fontos tudni, hogy az epekövesség az előfordulása az életkorral nő, és a 65 év felettiek már csaknem egyharmadát érinti. Az epekövek egy részénél komoly görcs, vagy akár hasnyálmirigy-gyulladás is kialakulhat.

Mi váltja ki a kövesedést?

Az epe a májból választódik ki, jelentős része víz, emellett jórészt epesavakból, koleszterinből és foszfolipidekből áll. Amikor az epe besűrűsödik, túltelítetté válik, alkotóelemei kicsapódhatnak, és megindul a kőképződés. Erre családi vagy genetikai tényezők is hajlamosíthatnak. Tudjuk például, hogy az amerikai őslakos pima indiánoknál az epekövek, az ázsiai népeknél pedig az epevezeték-kövek megjelenése gyakoribb, mint az európaiaknál. Bizonyos életvezetési szokások is közrejátszhatnak: így például a túlsúllyal párosuló magas koleszterinszint, de a fogyókúrázás, csökkent fizikai aktivitás melletti epepangás is fokozza az epekőképződést. A fokozott rostbevitel, az epehajtó növények – így a retek vagy a rukkola – rendszeres fogyasztása pedig csökkenti az előfordulást.

Hogyan tudom meg, hogy van-e epekövem?

Típusos és bizonytalan panaszok esetén is célszerű egy ultrahang-vizsgálat végzése, ami az epekövek nagyságát, az esetleges epehólyag gyulladását, az epevezeték tágulatát is mutatja, valamint esetleges májelváltozásra is fény derülhet. Bizonytalan panaszok esetén célszerű a kivizsgálást egy gyomortükrözéssel is kiegészíteni, amelynek során ki lehet zárni egy esetleges fekélyt, vagy az epevezetéken levő egyéb elváltozást. A labor vizsgálat kimutathatja, hogy van-e és milyen fokú a gyulladás, van-e hasnyálmirigy érintettség vagy esetleges májenzim emelkedés, amiből az epe megfelelő kiválasztódására következtethetünk.

Mikor érdemes eltávolítani az epeköveket?

A panaszt okozó epeköveket mindenképp célszerű kivenni. A panaszt nem okozó epekövek közül a kicsi kövek jellemzően veszélyesebbek, mint a nagyobbak, mivel ezek elzárhatják az epevezetéket és hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásához vezethetnek. Ilyenkor célszerű úgynevezett megelőző epehólyag-eltávolítást végezni.

Maga a műtét nem veszélyes?

Egyáltalán nem. A laparoszkópos módszerrel nagyítva látjuk az apró epevezetéket és ereket, ami nagyban segíti a munkánkat. Mi – Magyarországon az elsők között – már a minimális heget hagyó mini- laparoszkopos módszerrel, azaz 2-3 milliméteres eszközzel vesszük ki az epehólyagot.

Mennyi az esélye, hogy a műtét után újra epekő alakuljon ki?

Nagyon kicsi. Az epehólyag eltávolítását követően az epevezeték kissé kitágul, és itt tárolódik az epe. Ha az epevezeték nem megfelelően ürül, itt is kialakulhat kő – ez az esetek 2 százalékában fordul elő.

Mi történik, ha valaki nem fordul orvoshoz, vagy nem vállalja a műtétet?

Az epekövek mellett az esetek körülbelül egy negyedében alakul ki szövődmény, gyulladás, görcs. A tartósan meglevő epekő krónikus gyulladást vált ki, ami idővel átkerülhet a vastag- vagy a vékonybélbe, ahol bélelzáródást eredményezhet. A nagyon sokáig meglévő epekő pedig rákos daganatot okozhat.

Igaz-e, hogy az epekövek hasnyálmirigy-betegségeket okozhatnak?

A hasnyálmirigy-gyulladás jelentős részét az epevezetékbe jutó kövek okozzák, ezért is fontos odafigyelni rájuk. Az epe- és a hasnyálmirigy-elválasztás együttműködik, hasonló hormonok szabályozzák, és ha valami miatt az egyik rosszabbul ürül, valószínűleg a másik is hasonlóan fog viselkedni.

Van-e értelme a „rázós” kezeléseknek, amelyek szétrázzák az epeköveket?

Egy ideig kísérleteztek ezzel, és a vesekövek esetében mind a mai napig sikerrel alkalmazzák ezt a technikát, de az epekövek esetében nem vált be. Ennek oka, hogy ilyenkor maga az epehólyag fala beteg. Vagyis hiába távolítjuk el a köveket, azok gyorsan ismét újraképződnek.

Oda kell-e figyelni valamire az epehólyag eltávolítása után?

A beavatkozásokat követően mintegy négy-hat hétre van szükség az epevezeték kitágulásához. Ilyenkor nem ajánlatos nagyon zsíros, nehezen emészthető vagy fűszeres ételeket fogyasztani. Emellett van, akiknek a műtét után kicsit érzékenyebb marad a bélrendszerük, emésztésük, de a legtöbben egyáltalán nem tapasztalnak igazi változást.

www.dunamedicalcenter.org

Kép letöltés

11 KB