Magazin

Legionella - Halálos is lehet a „légkondi-kór”


Legionáriusbetegség vagy légkondi-betegség néven szokás emlegetni a legionellózist, amely a nyári szezon egyik különösen veszélyes kórképe. Dr. Radnai Ferenc vegyésszel, a téma szakértőjével beszélgettünk.

Mit jelent a legionáriusbetegség? 

A kórképet negyven éve állították fel, amikor is egy amerikai legionárius nagygyűlésen több mint 250 ember betegedett meg egyszerre, és 15 százalékuk meg is halt. Mint kiderült, mindezt egy baktérium okozta, amely a légkondicionálók párásítójában szaporodott el. A kórokozókat kitenyésztették, és elnevezték legionella pneumophilának. 

Előtte nem ismerték ezeket a törzseket? 

Nem, de természetesen léteztek, vagyis tévhit, hogy a légkondicionálókból származnak. Valójában nagyon sok vizes rendszerben előfordulnak, és 20-tól 45-50 fokos vizekben szaporodnak is. 20 fok alatti vizekben pedig akár évekig is elélnek, de nem tudnak szaporodni. Ma már huszonhárom különböző törzset ismerünk, amelyek betegséget okoznak, de a fertőzések 80-90 százaléka az említett variánshoz köthető. 

Mik a betegség tünetei? 

Leginkább egy komoly influenza vagy tüdőgyulladás tüneteihez hasonlítanak: láz, erős fejfájás, levertség, izom-ízületi fájdalom jelentkezik. Sokszor éppen emiatt nem is könnyű elhatárolni ezeket egymástól. Ugyanakkor bizonyos rizikócsoportok esetében még veszélyesebb a betegség: legyengült immunrendszerű embereknél, vese- és májbetegségek, daganatos betegségben szenvedők, AIDS-fertőzöttek körében. A szerv-transzplantáltak esetén pedig a mortalitás eléri a 70 százalékot, ami nagyon magas arány. Szintén könnyebben megbetegszenek az 50 év felettiek, sőt, érdekes módon a férfiak körében gyakoribb a megbetegedés, mint a nőknél. De ugyanígy gyakoribb a legionellózis erős dohányosoknál és alkoholistáknál is. 

Miként terjed maga a fertőzés? 

Emberről emberre nem megy át a kórokozó, hanem a vizes rendszerekben képződött aeroszol útján terjed úgy, hogy az aeroszolt belélegezzük, a kis méretű, láthatatlan vízcseppecskék pedig lejutnak a tüdőbe. Európában egyre több megbetegedést diagnosztizálnak, évente egymillió lakosra körülbelül tizenhárom eset jut. Magyarországon csak 1998 óta jelentik a legionellózisos megbetegedéseket, nálunk évente negyven-ötven esetet regisztrálnak, akik közül öt hat ember meg is hal. Ennél azonban jóval magasabb lehet a tényleges fertőzések aránya. 

Mi ilyenkor a megoldás? 

Antibiotikumokat szoktak alkalmazni, ugyanakkor a megelőzés, a kockázatok feltárása és elemzése a legfontosabb. A klímaberendezések akkor okoznak problémát, ha a kondenzvíz nem tud elfolyni a berendezésből, és ezt a gép a környezetbe kiszórja. De nagy kiterjedésű használati melegvíz- és ivóvízhasználati berendezések is kockázatot jelentenek. Az iparban használt nedves hűtőtornyok pedig már több nagy kiterjedésű járványt okoztak, a szél ugyanis akár 10 kilométeres távolságra is el tudja szállítani az aeroszol-szemcséket, amelyek aztán megbetegedést okoznak. Emellett különösen oda kell figyelni minden meleg vízű fürdőmedencére, élménymedencére, jacuzzira, illetve az összes berendezésre, amely aeroszolt állít elő: ilyenek a szökőkutak, a permetezőgépek, a nagynyomású vizes tisztítók, a fogászati kezelőegységek vagy a lélegeztetőgépek is. 

És milyen eljárásokkal lehet elejét venni a fertőzéseknek? 

Az egyik leggyakrabban használatos módszer, hogy felmelegítjük a víz hőmérsékletét 70 fokra, ilyen melegben ugyanis elpusztulnak ezek az élőlények. Ez azonban nem végleges megoldás, hiszen a vízrendszerben utána újra elszaporodhatnak. Vagyis rendszeres ellenőrzésre van szükség ilyenkor is. A legjobb megoldás a használati végpontokra felszerelt membránszűrő, amely egyszerűen kiszűri a baktériumokat. Ezeket zuhanyba, vízcsapba is be lehet építeni. Maga a membrán 0,45 mikrométer átmérőjű pórusokkal rendelkezik, és úgy működik, mint a szita: nem engedi át a baktériumot. Viszont egy idő után ezek a berendezések is eltömődnek, így ilyenkor cserélni kell őket. 

Milyen gyakoriak az ellenőrzések? 

A medencékre vonatkozó előírások alapján havonta kell legionella-vizsgálatot végezni akkreditált laboratóriumban, a melegvíz-hálózatoknál pedig évente. Ezek a szabályok természetesen csak a közforgalmú berendezésekre érvényesek, de ha valakinek van otthon jacuzzija, annak ugyanezeket az időtávokat tanácsos betartania. 

http://legionelladoktor.hu/ 

Kép letöltés

53 KB