Magazin

Jelentős javulást hozhat a PRP-terápia

A gyakori sportsérülések kezelése meglehetősen sok kihívást tartogat: a legfőbb cél természetesen a minél teljesebb felépülés, de a gyorsaság is nagy szerepet játszik a megszokott edzésmunka folytatásában. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint az egyik legkorszerűbb kezelési mód, a PRP-terápia minderre alkalmas.

Mit értünk PRP-terápia alatt?
A PRP-terápia a platelet-rich plasma szavak kezdőbetűire utal, ami magyarul vérlemezkékben gazdag vérplazmát jelent. Ez a regeneratív medicina körébe sorolható eljárás gyakorlatilag egy injekciós kezelést jelent, amelynek során vért vesznek az adott pácienstől egy erre a célra kifejlesztett különleges fecskendőrendszerrel. Ezt a vért egy speciális eszközzel centrifugálják, majd az így keletkezett, vérlemezkékkel dúsított plazmát befecskendezik az ízületi résekbe és az ízületek köré.
Ez a feldúsított vér képes regenerálni a sérült szöveteket, éppen ezért többek közt a sportsérülések kezelésében is nagy jelentősége van, elsősorban a térd- és egyéb ízületek – akár a kéz vagy a láb kisízületei – problémáinál.
Különösen akkor lehet nagy szerepe a PRP-terápiának, ha valamiért lassú a gyógyulás és szeretnénk felgyorsítani azt. Kutatások igazolják, hogy ez a hatás bizonyos esetekben már akár egyetlen injekcióval is elérhető, bár sokszor kúraszerű kezelésre van szükség. Sőt, a konzervatív kezelésekre nem reagáló sportsérüléseknél is jó eredmények várhatók a PRP-terápiától. Az ínak, ínszalagok, izmok és porcok sérüléseinél is elérhető a regeneráló hatás, valamint remekül beválik krónikus gyulladásoknál és a porc újjáépítésében is.
Egyes meniscus-, azaz gyűrűporc-sérüléseknél, amelyek nem igényelnek halaszthatatlan műtéti megoldást, a PRP akár a meniscus regenerációját is eredményezheti. Ilyenkor természetesen egy kezelés nem elég. Ezenkívül a PRP tüzetes kivizsgálás után korszerű fájdalomcsillapító módszer, elsősorban krónikus fájdalmak esetén, mint például ízületi-, és gerincfájdalom, különböző idegzsábák.

Hogyan avatkozik be a porckopás folyamatába a PRPterápia?
A kúra hatására csökken a porcsejtek elhalása és lelassul a porc leépülését előidéző gyulladásos anyagok termelődése. A PRP-terápia éppen a gyulladáscsökkentő hatása miatt alkalmas a fájdalomcsillapításra is, és érzékelhetően javítja az ízület mozgathatóságát. A PRP-kezelésekhez azonban feltétlenül szükséges, hogy legyen még ép porcszövet az ízületben, a porcszövet teljes hiánya esetén sajnos már hatástalan. Vagyis például a térdprotézis beültetése már nem kiváltható általa, viszont a műtét idejét ki tudja tolni, akár meg is tudja előzni, ha idejében, a műtéti szükséglet kialakulását évekkel megelőzően, még anyagcsereképes porc meglétekor alkalmazzuk.

Miért jár egyébként fájdalommal a porckopás?
A porckopás valójában természetes folyamat, ami sokáig nem okoz panaszt, de előrehaladottabb stádiumban komoly fájdalommal és mozgási nehézséggel is járhat. Ennek az az oka, hogy ha a csontok közti területet kipárnázó porc elkopik, akkor a csontok dörzsölik az ízületek szélét. Mivel pedig ezek a területek érzőidegekkel gazdagon ellátottak, valóban komoly szenvedést okozhat, ha itt jelentkezik a porckopás. Ha tartósan fáj egy ízület, mindenképpen ajánlatos orvoshoz fordulni, mert ki kell deríteni, sérülés, gyulladás vagy porckopás okozza-e a bajt. Mindenképpen fontos beavatkozni a folyamatba, ha a fájdalom akadályozza a hétköznapi tevékenységeket, mint a lépcsőzés, a térdhajlítás vagy a kar felemelése. Amennyiben a lehetséges okokat kizártunk, igen gyakran porckopás-diagnózist állítunk fel. Sokszor tapasztalható, hogy mire hozzánk eljut egy páciens, már nem csak a fájdalomcsillapítókkal próbálkozott – amelyek csak átmeneti enyhülést hoznak –, de sajnos mindenféle „csodaszerrel” is. Holott az igazság az, hogy nem javít a porc állapotán sem az ízületre kent zselatin, sem a „mindenre alkalmas” multivitamin, sem a valódi hatóanyag nélküli, ám villámgyors javulást ígérő tabletta. Porckopás esetében is érdemes az orvosilag bizonyított, valóban hatékony kezeléseket választani.

Miként hat a PRP az egyes sportsérüléseknél?
Teniszkönyöknél a célzott PRP-terápia képes beindítani és felgyorsítani a gyógyulást, hiszen az ínakba eleve nem jut annyi vér, mint az izmokba és lágyszövetekbe, így a vérlemezkékben gazdag vér beinjektálása mindenképpen jó hatású. Azoknál a sportoknál, amiknél a kart rendszeresen a fej fölé kell emelni, nem ritka a rotátorköpeny túlerőltetése és/vagy sérülése. Ha a köpeny teljesen elszakad, a megoldás a műtét lehet, ha azonban csak reped vagy gyulladás jelentkezik, a PRP-terápia felgyorsíthatja a gyógyulást.
A sarokfájdalom egyik tipikus oka a talpon átívelő vastag kötőszöveti szalag betegsége, a plantaris fasciitis, vagyis a talpi bőnye gyulladása. Ezt a szalagot könnyű túlterhelni, aminek következtében akár kétszeresére is képes megvastagodni – ez gyakori jelenség a futóknál, atlétáknál. A PRP-terápia ilyen esetben is gyors fájdalomcsillapítást jelent, és beindítja a gyógyulást. A cél mindig a minőségi gyógyulás.

Hogy kell érteni ebben az esetben azt, hogy „minőségi”?
Sportolás vagy akár csak egy rossz mozdulat következtében bárki, bármikor megsérülhet. Azonban azoknak, akik hatékonyan szeretnék folytatni edzéseiket, fontos, hogy a felépülés a lehető legjobban sikerüljön, ne csak használható legyen a sérült testrész, de valóban teljes értékű. Ezt nevezhetjük minőségi gyógyulásnak.
Vagyis adott esetben valóban minimalizálni kell a sérülést, gyulladást és/vagy fájdalmat a sérülés helyszínén, de utána hosszútávú gyógyító tevékenységgel kell elősegíteni a felépülést. Ennek célja, hogy fenntartsuk vagy akár növeljük a mozgásképességet, megakadályozzuk az atrófiát, vagyis a sorvadást, visszaállítsuk az erőt, az állóképességet, elősegítsük a funkcionális felgyógyulást, és elkerüljük a nem megfelelő, kompenzáló mozgásmintákat. Ebben a folyamatban jelent kitűnő eszközt a kezünkben a PRP-terápia, amelynek hatása a beadást követő napokban alakul ki, és hatása több hónapig, akár egy évig is fennáll.

Hogyan lehet még enyhíteni a nehézségeket? Javasolt-e porckopás mellett a sport? 
Akinek porckopása van, gyakran tart a mozgástól, mondván: „ne fájjon még jobban”. Holott ízületi kopás esetén különösen fontos mozogni, de csak bizonyos tehermentesített formában. Optimális lehet például az úszás, különösen a hát- és gyors úszás, a tai csi, a jóga, a puha talajon, megfelelő cipőben történő gyaloglás, esetleg kocogás. Az ütközéssel, rázkódással és hirtelen irányváltoztatással járó, intenzív mozgásformák, valamint az ugrálós edzések, a különböző aerobikfajták csakis egészséges ízületű embereknek ajánlottak. Gyógytornász segítségével betanulhatók azok a személyre szabott gyakorlatok, amelyek kifejezetten a fájós ízület körüli izmok megerősítését, a terhelhetőség visszaállítását szolgálják, és amelyek tulajdonképpen kötelezőek lennének a mozgásszervek rendben tartásához. Ha pedig a rendszeres mozgás társul egy zöldségre, gyümölcsre, teljes kiőrlésű gabonára épülő táplálkozással, amelyben nem tengnek túl az állati fehérjék, és amely gazdag a megfelelő vitaminokban, ásványi anyagokban, az ízületek állapota jelentősen javítható.

 

www.fajdalomkozpont.hu

Kép letöltés

67 KB