Magazin

Hüvelyi folyások

Mikor kell aggódni a hüvelyi folyás jelentkezése esetén? Bizonyos esetekben teljesen természetes jelenségről beszélünk, amelynek még a változásai is normálisak – máskor azonban semmi jel nem árulkodik a fertőzés meglétéről, tehát a válasz nem könnyű. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza segítségével igyekszünk eligazodni a témában.

A hüvelyi folyások igen kellemetlenek, de vajon minden esetben aggódni kell, ha ilyet tapasztal magán valaki?

Normál esetben természetes jelenségről beszélünk, bizonyos helyzetekben azonban orvosi ellenőrzést és kezelést igényelnek az efféle folyások. A hüvelyváladék alapból a hüvely és a méhnyak kisméretű mirigyeiből választódik ki. Szivárgásával tulajdonképpen eltávolítja az elhalt sejteket, ezáltal tisztán, egészségesen tartja a hüvelyt, a reprodukciós szerveket. Egyénileg eltérő, kinél milyen mennyiségű váladék szivárog – ez éppúgy diagnosztikus jel lehet, mint a folyás színe, állaga, szaga. Ráadásul annál is történnek változások a hüvelyi folyásban, aki egészséges és fogamzóképes korban van, méghozzá a menstruációs ciklushoz alkalmazkodva.

Ez mit jelent?

A ciklus körülbelül első öt napján vér – méghozzá jellegzetesen sötét színű menstruációs vér – szivárog a hüvelyből, mert ilyenkor válik le a méhről a nyálkahártya. A hatodik és a tizennegyedik nap között kevesebb a hüvelyváladék, viszont a petesejt érésével párhuzamosan  egyre sűrűbbé válik, és a színe is változik: fehéresebb, sárgásabb árnyalatú lesz. Az ovulációt megelőzően nyálkásabb a váladék, ovuláció után pedig tapadósabb és a színe is élénkebb. Ezután a huszonnyolcadik napig szinte alig van folyás. Mindez kiegyensúlyozott hormonális háttér, szabályos ciklus mellett értendő.

És a színek milyen eltéréseket jeleznek?

Az egészség jele a fehéres, áttetsző váladék. Ennek mennyisége megnövekedhet szexuális izgalom következtében, az ovuláció előtt, illetve várandósság esetén, de ez is teljesen rendjén való. A fehér folyás – ide sorolhatjuk a halványsárga vagy krémszínű váladékot is – sem feltétlenül jelent problémát, ez pusztán az erős normál hüvelyflóra jele. Ha viszont az állaga megváltozik, és túrószerű lesz, fertőzésre gyanakodhatunk, amivel orvoshoz kell menni. Amennyiben mindehhez viszketés, irritáció is kapcsolódik, szinte biztos, hogy valamilyen, legtöbbször gombás fertőzésről beszélünk. A sárgás árnyalat sem ad önmagában aggodalomra okot, a sötétsárga vagy zöldes szín viszont ismét fertőzésre utal, méghozzá jellemzően bakteriális vagy szexuális úton terjedő betegségre. Ilyenkor szintén jelentkezhet állagváltozás: a váladék sűrűbb, szaga erősebb és kényelmetlen, fájdalmas-viszketős érzés társulhat hozzá. A bakteriális fertőzés jele lehet a szürkés színű váladék is, az imént említett járulékos tünetekkel, hüvelyi diszkomfort-érzéssel.

Mi a helyzet, ha vérzés jelentkezik?

Azért javasolt orvoshoz fordulni, amennyiben menstruáción kívül vér jelenik meg a hüvelyváladékban, mert ez akár polipra, miómára, méhnyaki fertőzésre vagy daganatra is utalhat. Pláne, ha valaki régóta halogatja nőgyógyásza felkeresését, legyen ez a jel! Mindezt természetesen el kell különíteni attól a néhány csepp vértől, ami tipikusan a menstruáció előjelzője, vagy a terhesség korai szakaszában jelentkezik, netán valamilyen sérülés következménye. Ha viszont a menopauza után tapasztal valaki hasonlót, mindenképpen orvoshoz kell menni!

Ami, ha jól értem, minden rendellenesség vagy változás esetén javasolt.

Így van, minden olyan esetben ajánlott orvoshoz fordulni, amikor szokatlan vagy zavaró tünet jelentkezik, megváltozik a hüvelyi folyás színe, szaga, állaga, mennyisége, vér jelenik meg benne, diszkomfortérzés jelentkezik. Gyakran már a PH rendezésével és a normál hüvelyflóra visszaállításával is rendeződik a helyzet, de még fontosabb, hogy kivédhetők a sokkal veszélyesebb szövődmények is, legyen szó kismedencei gyulladásról, daganatról, netán meddőségről vagy vetélésről.

Az említett bakteriális fertőzések mennyire kockázatosak?

Az úgynevezett bakteriális vaginózis a baktériumflóra felborulása miatt alakul ki, bár a szakemberek a laktobacillusok számának csökkenését is az okok közé sorolják. A háttérben több tényező is állhat: méhen belüli fogamzásgátló eszközök használata éppúgy, mint egyes gyógyszerek, intim higiéniai termékek, de pusztán csak a rossz étrend, a sok dohányzás, a sok stressz is. Maga a fertőzés néha magától elmúlik, az említett életmódbeli tényezőkkel magunk is ebbe az irányba hathatunk. Ha ez nem elég, a laktobacillust tartalmazó probiotikumok is segíthetnek, de ha a fertőzés különösen makacs, alighanem antibiotikumos kezelés jelentheti a megoldást. Már csak azért is fontos rendezni a helyzetet, mert a bakteriális hüvelyfertőzés hajlamosít a szexuális úton terjedő betegségekre, sőt, egyes kutatások szerint a HPV-nek is megágyaz. Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy az esetek mintegy felében egyáltalán nem is jelentkeznek az említett tünetek, sem folyás, sem erős, kellemetlen szag, sem viszketés vagy fájdalom, hiába van jelen a fertőzés.

www.nogyogyaszatikozpont.hu

Kép letöltés

291 KB