Magazin

Ha fáj a szemölcs, orvoshoz kell fordulni

Mi különbözteti meg a szemölcsöket az egyéb bőrelváltozásoktól? Mit tegyünk, ha szemölcs alakul ki nálunk? Dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász segítségével tekintettük át a legfontosabb tudnivalókat és a szemölcs eltávolításának lehetséges módszereit.

A közbeszédben gyakran tévesen használják a szemölcs szót. Mit értünk a kifejezés alatt bőrgyógyászati szempontból?

A bőrgyógyászati gyakorlatban a szemölcsök számos fajtáját kell elkülöníteni. Sokszor olyan bőrnövedékeknek is ez a diagnózisa, amelyről a páciens nem is gondolná.
A legtöbb szemölcstípus vírusos eredetű, így például a közönséges szemölcs, az uszodaszemölcs, a talpi szemölcs és a futószemölcs. Ezzel szemben például a lógó szemölcs nem vírusos eredetű és nem is fertőző. Számos szemölcstípus létezik tehát, amelyek megjelenése is egészen különböző lehet.

Miben eltérő ezek megjelenése?

A közönséges szemölcs például kerek vagy félgömb alakú, halványsárga vagy durva felülete miatt piszkosszürke, pontozott, érdes felszínű göbcse. Az uszodaszemölcsből általában sok jelenik meg a bőrön, fényes felületű, félgömb alakú kinövések formájában. A lógó szemölcsök az arcon, nyakon, állon és szemhéjon képződnek fonálszerű, vékony, kocsányos nyúlványként. De már csak azért is érdemes a diagnosztizálás miatt bőrgyógyász hoz fordulni, mert a futószemölcs például könnyen összetéveszthető egy anyajeggyel, ugyanis alig emelkedik ki a bőrből: barna vagy bőrszínű, és többnyire csoportosan fordul elő. Ugyancsak orvos tudja diagnosztizálni a szeborreás vagy időskori szemölcsöt, ami lencse vagy bab alakú, sötét színű bőrelváltozás, és laikusként nehéz lehet megkülönböztetni egy festékes anyajegytől vagy bőrráktól.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni a szemölcs kapcsán?

Bár a gyógyszertárakban számos készítmény kapható szemölcs eltávolításra, a hatékony kezeléshez nem csak türelmesnek kell lenni, de pontosan tudni is érdemes, milyen szemölcsről van szó.
Mindenképp orvoshoz kell fordulni, ha a szemölcs az arcon vagy a nemi szerveken jelenik meg, esetleg ha valaki nem biztos benne, hogy pontosan milyen növedék jelent meg a bőrén.
Szintén szakemberrel kell megvizsgáltatni a helyzetet, amennyiben a szemölcs elmúlik, majd kiújul, netán nagyméretű és / vagy fájdalmas, vérzik vagy valamilyen változás mutatkozik rajta. De ugyanígy menjünk orvoshoz akkor is, ha nem segítenek a vény nélküli szemölcsirtók.

Ez mennyire jellemző?

Sokszor előfordul. Ilyen esetben is érdemes bőrgyógyászati módszerekkel próbálkozni, hiszem a szemölcs eltávolítás számos eszköze közül választhatunk. Az adott szemölcstől, szemölcsöktől függően beválhat a fagyasztás, a leégetés, a lézeres vagy műtéti kiemelés, esetleg a vényköteles krémek, ecsetelők.

Mire kell figyelni, ha szemölcsünk van?

Mindenképpen mossunk kezet, ha megérintettünk egy szemölcsöt. Ha úszunk, úszás előtt ragasszuk le a szemölcsöt ragtapasszal, uszodaszemölcs esetén pedig kerüljük a medencében tartózkodást. Arcon, nyakon lévő szemölcsök esetén járjunk el óvatosan borotválkozáskor, hogy ne vágjuk meg a szemölcsöt. Nagyon fontos: amennyiben szemölcs van a bőrünkön, ne osztozzunk a törölközőn, zoknin, cipőn, ruhán senkivel, természetesen még a legközelebbi hozzátartozóinkkal se! Ne rágjuk a köröm alatt, az ujjon lévő szemölcsöt! Ha a talpon van szemölcs, ne járjunk mezítláb nyilvános helyeken, és minden körülmények között óvakodjunk a szemölcs kapargatásától!

www.dermatica.hu

Kép letöltés

189 KB