Magazin

Fájós térddel is lehet sportolni

A térd megbetegedései nehézzé teszik a mindennapi életet, ha pedig valaki rendszeresen sportoló emberként szerez be egy sérülést, különösen nehézzé válik a folytatás. Pedig egyáltalán nem igaz a tévhit, miszerint a nem makulátlan állapotú ízületet mindentől meg kell óvni – sőt! Dr. Páll Zoltán traumatológus, sportorvos szerint léteznek rá megfelelő módszerek, melyekkel megelőzhető a további állapotromlás.


Fáj a térdem, de mindenképp szeretnék sportolni. Mi a teendőm?

A mozgás számos egészségvédő hatással rendelkezik, többek között egészségesen és mobilan tartja az ízületeket. Minden szakmai ajánlás a heti legalább 150 perc, közepes intenzitású mozgást tartja elégségesnek. Ugyanakkor nem könnyű meghatározni, mi lehet a legmegfelelőbb mozgásforma – különösen ízületi fájdalmak esetén. A szakértők szerint azoknak, akik térdfájdalmakkal, csípő- vagy hátfájdalommal küzdenek, a kisebb behatással járó mozgásformák, az úgynevezett „low impact” mozgástípusok a leghasznosabbak. A kisebb behatás ugyanis nem azt jelenti, hogy kisebb az egészségnyereség és alacsonyabb az edzettségi szint.

Hanem, mit jelent pontosan?

Lényegét tekintve annyit, hogy az egyik láb mindig a földön marad, vagyis kimarad a mozgásból az ugrás és a földet érés, ami erős terhelést jelent az ízületeknek. Rengeteg ilyen alacsony behatással járó sportot lehet találni, például a jógát, a gyors gyaloglást, a vízi sportokat, az úszást, a kerékpározást, a túrázást.

Miért különösen fontos ez térdfájdalom esetén?

A térdfájdalommal, ízületi gyulladással küzdők komoly eszközként vethetik be a javulásukhoz az alacsonyabb behatással járó mozgástípusokat. Ugyanígy ajánlhatóak ezek a sportok a csontritkulással élőknek és az idősebbeknek is, akik különösebb probléma nélkül szeretnék megőrizni ízületeik egészségét. A szakmai ajánlások szerint térd- és más ízületi fájdalom esetén is ajánlatos annyira aktívnak maradni, amennyire csak lehetséges. Ha ugyanis nem mozgunk, belekerülünk egy lefelé tartó spirálba, amelyben az inaktivitás egyesül a fájdalommal és a lehető legrosszabb végkifejletet vetíti előre. A hosszútávú mozgás-beszűkülés és munkaképtelenség ugyanis még nagyobb fájdalomhoz, hangulatzavarhoz vezethet. A szabadabb mozgáshoz, és a hosszútávon nagy segítséget jelentő gyógytornához viszont meg kell szabadítani a beteget a fájdalomtól, amelyhez számos hatékony lehetőség áll rendelkezésre.

Az orvosi kezelések mennyiben segíthetik a szabadabb mozgást? Mikor nem kerülhető el a műtéti beavatkozás?

Elsősorban pontos diagnózist kell felállítani a térdfájdalom okáról, hiszen éppúgy okozhatja sérülés, mint porckopás vagy ízületi gyulladás, és természetesen más okok is. Ennek alapján eldöntjük, mi lehet a megfelelő kezelés. Bizonyos térdfájdalmak esetén jól beválhat a lökéshullám-terápia, amely beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét. Ezáltal a kezelések nem csak a fájdalmat csökkentik, de a valódi okot szüntetik meg a sérült szövetek fokozatos regenerálásával.

Hogyan kell ezt elképzelni a gyakorlatban?

A kezelés során egy gél felvitele után a megfelelő kezelőfejjel a kijelölt helyre juttatunk egy nagy energiájú hullámot. Már az ekkor jelentkező enyhe fájdalom is jelezheti, hogy jó helyen zajlik a kezelés, ami sokszor már az első alkalommal hatékony, de az esetek többségében kúraszerűen hoz tartós eredményt.

Szintén jó megoldás a hialuronsav-tartalmú ízületi injekció. Ha ugyanis hialuronsavas gélt injektálunk az ízületi résbe, az  csökkenti az ízületi folyadék belső súrlódását, tehát elősegíti a csúszást. A felhasznált anyag egy átlátszó zselé, amely nagy koncentrációban tartalmaz hialuronsavat.

Nagy segítség lehet a lágylézer terápia is, amelynél alacsony energiájú infravörös lézersugárral dolgozunk, aminek számos előnyös tulajdonsága van. Többek közt csökkenti az ödémát, ezáltal a gyulladás lehetőségét, javítja a sejtszintű energia-forgalmat, elősegíti a szövetek regenerációját, segíti a sejtfunkciók visszaállítását és támogatja a sejtek oxigénellátását, az erek újraképződését.

 

www.fajdalomkozpont.hu

Kép letöltés

67 KB