Magazin

Facebook oldalunkról ajánljuk #gyumolcsgasztrokalandok - Őszi fügesaláta

Az ősz legédesebb gyümölcse: a füge! 
Nem érdemes megvárni, míg eljön az aszalt füge szezonja, hiszen ez a gyümölcs frissen és puhán a legfinomabb.
Összetéveszthetetlen megjelenés, káprázatos színkombináció, ritka érdekes textúra: fogyasztása már anélkül is élmény, hogy tudnánk róla, mennyi jótékony hatással bírhat egészségünkre.
Bár többnyire aszalva találkozunk vele, frissen is fogyaszthatnánk gyakrabban, hiszen így érvényesül leginkább A-, B1- és B2-vitamin-tartalma. Ásványi tápanyagai közül kiemelkedő a kálium, de cinkben is gazdag. Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, ráadásul ezek a tápanyagok az aszalás során sem vesznek el, sőt, koncentrációjuk megnő!
Szeretettel ajánljuk a fogyasztását akár naponta is!

Desszertekhez sem éppen utolsó, de szerintünk egy salátába még jobban illik. 

Őszi fügesaláta

A füge az a fajta édes gyümölcs, ami kiválóan működik a sós ellenpárokkal, így remek partnere lesz a tányéron a kéksajtnak, a fetának vagy éppen egy szelet feketeerdő sonkának. Ha ízig-vérig őszi salátát szeretnénk, a diót se hagyjuk ki!

Hozzávalók 2 személyre: 

  • 250 gramm madár-, frizé, endivia vagy lollo saláta
  • 50 gramm kék penészes sajt
  • 100 gramm friss füge 
  • néhány szem dió 

Az öntethez: 
olívaolaj, méz, mustár, 3: 2: 1 arányban

A salátaleveleket tépkedjük rusztikusra, a kéksajtot morzsoljuk rá. A fügéket héjastul negyedeljük fel, mert így valóban olyan mutatósak, csak arra figyeljünk, hogy a végükön ne maradjon kemény, száras rész, amire esetleg kellemetlen ráharapni. A diót pucoljuk meg, és ha adni szeretnénk egy kis pikantériát a dolognak, száraz serpenyőben pirítsuk meg kicsit és szórjuk a salátára. Az öntet hozzávalóit rázzuk össze egy kis befőttesüvegben vagy keverjük ki egy kis tálban, és egy keveset csorgassunk a salátára tálaláskor.

Jó étvágyat!  

 

Kép letöltés

1 MB
516 KB