Magazin

Facebook oldalunkról ajánljuk #gyumolcsgasztrokalandok - Grillezett őszibarack

Az őszibarack egy puha, lédús gyümölcs, amely semmivel össze nem hasonlítható mézédes ízével, a gyerekkori emlékekekkel, strandon majszolásokkal... a nyár egyik legkedveltebb gyümölcse.
Ez a közkedvelt csemege kiváló szomjoltó, hiszen közel 90%-a víz, ráadásul amellett, hogy néha édesebbet el sem tudunk képzelni, 100 grammja mindössze 40 kalóriát tartalmaz. Észrevetted már, hogy az őszibarack valahogy jó kedvre derít? Magas niacin-tartalmának köszönheti ezt a tulajdonságát, de kiemelkedő C-vitamin tartalma is mosolyt csalhat az arcunkra. 
Főleg a sárga húsú fajták kiváló haj- és bőrszépítők, B-vitamin és biotin tartalmuknál fogva, ezen kívül igazi káliumbombák. 
Apropó: ha nyári gyümölcs, akkor miért is hívjuk őszinek?
Kezdetben a kajszibaracktól megkülönböztetendő egyszerűen csak baracknak hívták, de a késő nyári, kora őszi fajták elterjedésével ráragadt az "őszi" jelző, függetlenül attól, hogy a legtöbb fajtát ma is nyár közepén szüreteljük.
A mézédes őszibarackra szinte csak desszert alapanyagaként gondolunk, pedig a konyhában egész sokféle képpen használható! Íme egy nagyszerű változata sokoldalúságának!

Grillezett őszibarack

Hozzávalók: 

  • őszibarack 
  • rozmaring
  • kakukkfű


Az őszibarack magas cukortartalma miatt remekül karamellizálódik, ezt a tulajdonságát pedig érdemes kihasználni. A hozzá leginkább passzoló fűszerek a rozmaring és a kakukkfű, de a zsálya sem marad mellette szégyenben.
A barackokat cikkezzük fel, és egy forró serpenyőben kevés vajon pirítsuk meg két oldalát, vagy szórjuk tepsibe néhány szál rozmaringgal. Az így megsütött barack lehet a főszereplője egy mennyei nyári salátának, de akár egy steak mellé is lehet, vagy ha ragaszkodunk ahhoz, hogy desszertben használjuk, egy egyszerű vaníliás mascarpone hab tetejére is pakolható. Te hogyan fogod kipróbálni?

 

Kép letöltés

1 MB
3 MB