Magazin

Facebook oldalunkról ajánljuk #gyumolcsgasztrokalandok - Fűszeres baracklekvár

Végre itt a sárgabarackszezon!

Ha a nagymama lekvárjára gondolunk, az nem is lehet másból, mint érett, puha, lédús sárgabarackból. Ezt a gyümölcsöt persze egyenesen a fáról is szívesen csemegézzük, és nagyon helyesen tesszük, hiszen kiváló C-vitamin, béta-karotin és káliumforrás - többek között. Nagy mennyiségű pektin is található benne, ami a gyors és gördülékeny emésztést segíti, ráadásul diétában is alkalmazhatjuk, hiszen egy szem átlagosan mindössze 17 kalóriát tartalmaz, mézédes ízével pedig azonnal csillapítja az éhségérzetet és az édesség utáni vágyat.

A klasszikus házi sárgabaracklekvár biztosan mindenkinél elsőszámú kedvenc, de hozunk néhány ötletet, amivel még finomabbá tehetitek! Hagyománykedvelők készítsék úgy, ahogy a nagyi tette, kísérletezőkedvűek viszont bátran próbálják ki rozmaringgal, fahéjjal, vaníliával vagy épp egy gondolatnyi chilivel ízesítve! 

Fűszeres baracklekvárok
 

Hozzávalók:

  • 1 kg sárgabarack
  • 30-40 dkg cukor vagy ennek megfelelő alternatív édesítő

Opcionális:

  • Rozmaring + reszelt citromhéj
  • Fahéj + szegfűszeg
  • Vanília + chili

A barackokat alaposan mossuk meg, majd magozzuk ki. Meghámozni nem szükséges, hiszen a barack héja értékes íz- és sűrítőanyagokat ad a végeredményhez.

Lassan, gyakran kevergetve főzzük, majd adjuk hozzá az édesítőt (a cukrot vagy az alternatív édesítőszert).

Ha összefőztük, fűszerezzük: az első esetében a reszelt citromhéjat és a rozmaringot mozsárban törjük meg kissé, és adjuk a lekvárhoz.

A fahéjas változatban eldönthetjük: a mutatós vagy a praktikus irányba megyünk. Ha az előbbit választjuk, a szegfűszeget és a fahéjrudat is adhatjuk egyben a keverékhez, ezek az üvegben is jól fognak mutatni. Ha inkább praktikusak lennénk, használjuk mindkettőből az őrölt verziót.

A chilis-vaníliás esetében a vaníliát friss magok formájában főzzük a lekvárba, a chilit pedig szárazon tört chilipehelyként - ennek az íze kevésbé markáns, csak pikáns lesz.

Az elkészült lekvárt töltsük steril üvegekbe még forrón, zárjuk le, majd fordítsuk őket tetőre egy rövid időre, és visszafordítva tegyük őket száraz dunsztba.

Kép letöltés

894 KB
376 KB