Magazin

Facebook oldalunkról ajánljuk #gyumolcsgasztrokalandok - Fordított almatorta

Ha azt gondolod, hogy az alma unalmas gyümölcs, az almás pite pedig elcsépelt sütemény, ez a nagyon egyszerű, ám mégis igazán ünnepi recept biztosan átformálja a véleményed. Ha még mindig hiányzik egy láncszem az ünnepi menüsorból, válaszd a franciák fordított almatortáját, a tarte tatin-t! A karamellizált alma illata és íze szinte biztos, hogy elbűvöli majd a szeretteidet.

Fordított almatorta

Hozzávalók a tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg hideg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 4-5 evőkanál hideg víz


Hozzávalók a karamellizált almához:

  • 6 db közepes alma
  • 12 dkg vaj
  • 20 dkg kristálycukor
  • egy csipet só


Így készítsd el:
Dolgozd össze a vajat a cukorral és a sóval. Épp csak annyi hideg vizet adj hozzá, hogy a tészta összeálljon, és ne legyen ragacsos. Tedd hűtőbe, amíg elkészíted a karamellizált almát.
Ehhez hámozd meg az almákat, vágd ki a magházukat és negyedeld el őket. Tűzálló serpenyőben olvaszd fel a vajat, add hozzá a cukrot, és alacsony lángon karamellizáld. Amikor forrni kezd, tedd bele az almaszeleteket, párold őket félpuhára, majd húzd le a tűzről a serpenyőt.
Nyújtsd ki a tésztát akkorára, hogy a serpenyőt éppen befedje. Tedd a karamellizált almára, széleit villával nyomkodd le, a közepébe pedig szúrj lyukakat. Tedd 190 fokos sütőbe 20-25 percre.
Mikor elkészült, hagyd hűlni 15 percig, majd gyors mozdulattal fordítsd egy tálra. Ha az almaszeletek a serpenyőben ragadtak, egy pillanatig se aggódj, elrendezheted őket a torta tetején villával is.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Kép letöltés

1 MB