Magazin

Facebook oldalunkról ajánljuk #gyumolcsgasztrokalandok - Cukormentes birsalmasajt

Itt a birsalmaszezon!
Nem csodálkozunk, ha ez nálad sem az a gyümölcs, amit csak úgy elropogtatsz két feladat között, hiszen ez a kissé amorf formájú, kimondottan savanyú és különösen kemény húsú gyümölcs nem az a műfaj. Sokkal valószínűbb azonban, hogy a Te spájzod polcán is akad régebbről egy üveg birsalmalekvár, befőtt, vagy szívesen csapsz le a piacon egy darabka birsalmasajtra.
De mi mindenre is jó ez a gyümölcs? A birsalma C-vitamin-tartalma igazán jelentős, de a népgyógyászatban a magvai köhögéscsillapító és enyhe hashajtó hatása is elismert. Általánosságban alkalmazható a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseire és bélproblémák kezelésére is, nyugtató hatása miatt.
A birsalma kicsit mostoha alapanyag, nehéz pucolni és nyersen nem is igazán csábító, de ha rászánunk egy kis időt, még fanyar íze ellenére is meg lehet szelídíteni és igazán finom csemege készíthető belőle. Érdemes gyümölcslevesbe főzve vagy fólia alatt fűszerekkel, dióval, mézzel, mazsolával puhára sütve fogyasztani, adunk is egy mennyei cukormentes birsalmasajt receptet, próbáld ki! 

Cukormentes birsalmasajt

Hozzávalók

  • 1,5-2 kg birsalma
  • 1 citrom
  • vanília
  • ízlés szerint fahéjra vagy dióra

Első lépésként az almákat alaposan megsikáljuk, a kezünkre ügyelve négyfelé vágjuk és kicsumázzuk. Fél órát főzzük annyi vízben, amennyi ellepi, majd pépesítsük, és ízesítsük vaníliával és fahéjjal. A pépet főzzük alacsony lángon sűrűre, majd adjuk hozzá (ha szeretnénk) a durvára vágott diót. Az így elkészített masszát kenjük sütőpapírra, majd helyezzük a sütőrácsra, és 75 fokon szárítással tartósítsuk. Ha édesebb verziót készítenénk, 1 kg birsalmapéphez 50 dkg eritritet keverünk a sűrítés előtt.

 

Kép letöltés

1 MB
327 KB