Magazin

Facebook oldalunkról ajánljuk #gyumolcsgasztrokalandok - Aszalt szilva házilag

A szilva méltán lehetne a fogyókúrázók kedvenc őszi gyümölcse, ha többen ismernék áldásos hatásait. Valóságos B-vitamin-bomba, melyből akár naponta 20 dkg elfogyasztása is ajánlott, hogy érvényesülni tudjon zsírmegkötő, vízhajtó és mérsékelten hashajtó, plusz regeneráló, frissítő, fáradtságűző hatása! Nemcsak az emésztésünket, de az agyi anyagcserét is segíti, ezáltal pedig közvetetten a tanulásra és a memóriára is kedvező hatással van. 
Dzsemként, lekvárként, süteménybe rétegezve, piskótába potyogtatva, vagy egyszerűen csak úgy, natúr gyümölcsként... mindenhogy nagyon szeretjük.

Az aszalt szilva a gyümölcs minden pozitív tulajdonságát és természetesen az ízét is magába zárja. Segíti az emésztést, ráadásul párosíthatjuk sós ételekhez - például egy töltött csirkemellben, füstölt sajttal -, és édesekhez is, mint például a reggeli zabkásánkba.
De hogyan készíthetünk házilag aszalt szilvát?

Aszalt szilva házilag 

Elkészítés: 

  • Válogassunk ki 2 kg egészséges, érett szilvát. 
  • Semmiképp ne mossuk meg, csak száraz ruhával törölgessük át alaposan a szemeket, majd magozzuk ki. 
  • Terítsük szét egy tepsiben, sütőpapíron, majd 50-70 fokon szárítsuk legalább 7 órán keresztül (időnként átkevergetve), végig résnyire nyitott sütőajtóval. 
  • Ha már nem ereszt levet a gyümölcs, hagyjuk kihűlni, majd rakjuk egy tálba, amit a következő napokban néha rázogassunk át. 
  • Majd üvegekben, jól záródó dobozokban vagy vászonzsákban, száraz, sötét helyen tárold!

 

Kép letöltés

1 MB
3 MB