Magazin

Covid utáni bőrtünetek

Tavaly ilyenkor még úgy tudtuk, a COVID-19 elsősorban az idősebb korosztály számára rejt súlyos – adott esetben halálos – veszélyeket, a fiatalabbak többnyire könnyedén átvészelik, és miután túlestünk rajta, már nincs nagy gond. Mára sajnos pontosan tudjuk: a helyzet egészen más, az egyre gyakrabban csak poszt-COVID tünetegyüttesnek pedig számos megjelenési formája létezik. Dr. Pánczél Gittát, a Dermatica bőrgyógyászát kérdeztük a sokaknál jelentkező kiütésekről, hólyagokról és egyéb dermatológiai elváltozásokról.

Milyen bőrtünetek jelentkeznek az  új típusú koronavírussal összefüggésben, akár a betegség lefolyása alatt, akár annak levonulása után?

A COVID-19 kapcsán számos, a betegségre jellemző, különféle tünet vált ismertté az elmúlt másfél év során, ezek jellege sokféle lehet, a foltoktól a kiütésekig. A tünetek bárkinél felbukkanhatnak, vagyis nemcsak a súlyos problémákat okozó koronavírus-fertőzés járhat bőrtünetekkel, hanem az enyhe esetek is.

Lehetett találkozni olyan híresztelésekkel is, amelyek pont fordított összefüggésben szóltak a témáról…

Az sem igaz, hogy csak enyhe lefolyásnál jelentkezhetnek kiütések, hólyagok a bőrön, bár egyelőre úgy tűnik, a kórházban kezelt betegek nagyobb eséllyel tapasztalhatnak bőrtüneteket is.

Milyen típusú bőrelváltozások ezek?

Egy kisebb mintán készült, tavalyi amerikai kutatás szerint a legtöbb - valamivel több mint a vizsgált betegek ötöde - kanyarószerű kiütéseket tapasztalt, de csaknem ennyien fagydaganatra, fagyási sérülésre hasonlító elváltozásról számoltak be. Ugyanígy jellemző a klasszikus csalánkiütés is, de több betegnél vörös foltok, apróhólyagos bőrelváltozások, netán hámló, pikkelyes kiütések jelentkeztek. Ezeknél némileg kisebb arányban még hálózatos alakú bevérzéseket is tapasztaltak a szakemberek.

Mi okozza a bőrelváltozásokat egy alapvetően légúti jellegűként számon tartott betegség melléktüneteként?

Mint oly sok más poszt-COVID tünetnél, ma még az sem teljesen világos, pontosan mi miatt alakulnak ki a bőrtünetek a koronavírussal összefüggésben. A szakértők feltételezése szerint a bőrtünetek nem közvetlenül a COVID-19 megbetegedésből fakadnak, hanem csak a fertőzés által kiváltott immunválasz másodlagos következményei.

Mit kell tenni, ha valaki akár a betegség lefolyása alatt, akár utána bőrtüneteket tapasztal saját magán?

Meglehetősen általános tünetekről beszélünk a koronavírussal kapcsolatban, így ezeket egyáltalán nem könnyű beazonosítani. Emellett természetesen a vizsgálatnál minden egyéb kiváltó okot is számításba kell venni, így aztán az is fontos, hogy a betegek ne diagnosztizálják magukat, és ne kezdjenek különféle, ismerősök által ajánlott termékeket használni. Sok esetben ezek a panaszok maguktól is elmúlnak néhány hét alatt, azonban ha ez mégsem következik be, vagy fájdalommal, viszketéssel, kellemetlenséggel járnak, mindenképpen ajánlatos orvoshoz fordulni. Ez már csak a pontos diagnózis miatt is fontos.

Tehát akár párhuzamos más betegség is okozhatja az elváltozásokat?

Számos bőrbetegség miatt kialakulhatnak hasonló kiütések. Általánosságban elmondhatom: akár átesett valaki a   COVID-19 fertőzésen, akár nem, a néhány napnál hosszabb ideig tartó kiütések okának mindenképpen érdemes utánajárni. Már csak azért is, mert a látszólag hasonló bőrtünetek mögött teljesen különböző, akár kezelést igénylő betegségek is meghúzódhatnak.

Tudna jellegzetes példákat említeni?

Gyakran kiütésnek nevezik a páciensek az ekcémás bőrelváltozásokat is, illetve a felkaron, a combon, a fenéken, esetleg a háton, az arcon kialakuló keratosis pilaris nevű makacs, de ártalmatlan esztétikai problémát, amit a köznyelvben gyakran csirkebőrnek, grízes bőrnek vagy libabőrnek neveznek.

Emellett természetesen sok más betegség is járhat kiütésnek tűnő bőrtünettel, legyen szó olyan krónikus állapotról, mint a rozácea, vagy olyan akut jelenségről, mint a fertőzések okozta bőrelváltozások. Vagyis, ha a koronavírushoz kapcsolódóan jelentkeznek bőrtünetek, első körben telefonon kérjünk orvosi tanácsot, a fertőzés lecsengése után pedig személyesen is érdemes bőrgyógyászhoz fordulni. Ha pedig a COVID-19-től függetlenül mutatkozik korábban ismeretlen, zavaró bőrtünet, szintén érdemes szakorvosi segítséget kérni.

www.dermatica.hu
 

Kép letöltés

239 KB