Magazin

Autoimmun izomgyulladások

Az izmok nem kizárólag megterhelés hatására fájhatnak, hanem léteznek olyan megbetegedések is, amelyek autoimmun hátterűek – és ebből kifolyólag a gyógyítás is komoly problémákat okoz. Dr. Szabó László sportorvost kérdeztük a myositisről.

Mit értünk myositis alatt?

Egy izombetegséget, amely egyben a leggyakoribb azon kórképek közül, amelyek idősebb korban mozgáskorlátozottságot okoznak. Legegyszerűbben fogalmazva izomgyulladásról beszélünk, amely jellemzően egyszerre több izom gyulladásos megbetegedését és ebből fakadó fájdalmát, csökkent funkcionalitását jelenti. Néha ezekhez tipikus bőrtünetek is társulhatnak. A háttér ugyanakkor többféle lehet, léteznek például daganatos megbetegedésekhez kapcsolódó formák is.

Miért alakul ki izomgyulladás?
Állhat a háttérben bakteriális fertőzés is, amely jellemzően valamilyen mélyebb seb elfertőződését jelenti, ezek közül is tipikusan akkor alakulnak ki csúnya helyzetek, amikor a kerti munkák során felsértjük valaminket, és föld kerül a sebbe. Viszont ezen esetek mellett jellemzően autoimmun hátterű betegségekről beszélünk, de a pontos okokat kutatják, és ebből kifolyólag sajnos megbízható és végleges gyógymód sem áll rendelkezésre ezekre a betegségekre. Az viszont általánosnak tekinthető, hogy amennyiben a beteg nem fordul orvoshoz, a panaszok és a tünetek jellemzően rosszabbodni szoktak.

Mik ezek a panaszok?
A tünetek jellemzően a végtagok izomzatának gyengeségét és fájdalmát jelentik, amelyek terhelés és a mindennapi tevékenységek hatására egyre erősödnek, a beteg pedig délutánra, estére súlyosabb esetekben szó szerint alig vonszolja magát. Ez akár azt is jelentheti, hogy például egy lépcsőmászás vagy a karok fej fölé emelése is komoly fájdalmat, megterhelést okoz számára. Ezek a jelenségek az idő előrehaladtával egyre erősödnek.

Mely izmokat érinti leggyakrabban a betegség?
A legjellemzőbben érintett területek a felkar és a comb izomzata, de ez nem kizárólagos. A betegség bizonyos változataiban ezekhez a fájdalmakhoz bőrelváltozások – vöröses, lilás elszíneződések – is társulhatnak. A probléma kezeletlenül ráadásul nem áll meg a végtagoknál.

Ez mit jelent?
Hosszabb távon begyulladhatnak a test más tájékai, illetve az ízületek is, de ugyanígy ráhúzódhat a gyulladás a szívizomra vagy a tüdőre is. Emellett gyakoriak a nyelési kellemetlenségek, nehézségek, az emésztési problémák is.

Ezek általános jellegű tünetek. Miből sejtheti a beteg, hogy komoly problémái vannak?
Ha huzamosabb ideig fennállnak a fenti tünetek, érdemes orvoshoz fordulni, viszont laborvizsgálatok, speciális immunológiai tesztek, illetve szövettani vizsgálat nélkül nem lehet biztos diagnózist felállítani.

Mi ilyenkor a teendő?
Az autoimmun eredetű myositis különböző fajtái az orvostudomány jelenlegi ismeretei alapján nem gyógyíthatók, de különböző gyógyszeres és egyéb terápiák segítségével aránylag jól szinten tartható egy elfogadható állapot. Viszont ehhez mindenképpen életmódbeli változtatásokra és fokozott odafigyelésre van szükség a betegek részéről, ami különösen igaz azokra a periódusokra, amikor éppen egy gyulladásos szakaszban vagyunk. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a betegség egyénenként más és más formákat ölt, vagyis általánosan alkalmazandó „csodarecept” sajnos nincs. A jellemzően szteroidos gyulladáscsökkentő készítmények mellett gyógytorna, különleges pakolások, krémek, gyógyvizek hozhatnak javulást. 

Kép letöltés

11 KB