Magazin

Digitalizáció

Megérkezett az előkészletezési időszak, de hogyan csináljuk jól?

A nyári időszakban egyre gyakoribb vendégek a gyógyszertárakban a különböző gyártók, forgalmazók képviselői, akik az őszi-téli időszakra kínálnak úgynevezett feltöltési akciókat. Ilyenkor legtöbbször különböző méretű csomagokat és akciókat hoznak a gyógyszertárvezetőknek, azonban tapasztalataink szerint sokszor történik ilyenkor rosszul a készletezendő mennyiségek felmérése.

Az akciós készletek kezelése fontos, hiszen amennyiben keveset rendelünk, az igényelt többletmennyiségekre általában már nem érvényesek ezen időszak kedvezményei, amennyiben pedig túlkészletezünk, a gyógyszertár pénze áll a felhalmozott készletben, ami rosszabb esetben a patikában jár le még a következő szezon előtt.

A nehézséget az is fokozza, hogy az utóbbi időszak őszei, telei járványügyi és időjárási szempontból is hektikusnak bizonyultak, felborultak a szokásos fogyási statisztikák.
A legtöbben igyekeznek körültekintően eljárni, azonban a rengeteg fogyási adat és generikum között nehézkes és jóval időigényesebb lehet az eligazodás, a pontos rendelési mennyiségek optimális kiszámítása.

A gyógyszertári rendszereknek általában vannak készletezést segítő, legtöbbször ingyenesen elérhető moduljai. Ezeknek a moduloknak a beállítása egyszer igényel egy komolyabb időbefektetést és átgondolást, azonban már a következő napon érezhetjük a hatását, legyen szó akár rendelésről, akár az árazásról.

Nagy előnyük továbbá, hogy tágabb időszakokat vizsgálnak retrospektív módon, elemzik az adott időszakok korábbi fogyásait, ez alapján segítik a rendelések összeállítását az átlag hétköznapokon és az előkészletezési időszakban is. Amennyiben árazást segítő modulokkal kombináltan használják, a beszállítást követően a gyógyszerész és a rendszertanácsadó által közösen felállított szabályok alapján az árazási javaslatot is beállítják, hogy minden esetben a megfelelő árrés kerüljön kiszámolásra, még akkor is, ha az adott termék akciósan érkezett be a patikába.

Érdemes tehát a nyári hónapokban ilyen szempontból is tudatosan készülni a következő szezonra, élni a technológia adta lehetőségekkel és a gyártók által kínált feltöltési akciókkal.

Végső soron a gyógyszertár a kiemelt egészségügyi ellátási szerepe mellett egy gazdasági vállalkozás is, amire a betegellátási szempontokon túl muszáj egy profitorientált üzletként is tekinteni, és a beteg érdekeinek figyelembe vétele mellett rentábilisan működtetni azt.


Dr. Szepesi-Palik Anett
gyógyszerész vezető
ENELIS (korábban Novodata-LX-Line)

2024. július 5.