Magazin

Digitalizáció

Informatikai szószedet - Hardverek

Az informatika átszővi a mindennapi életünket, amivel számos kifejezés vált a közbeszéd részévé. De mit is jelentenek pontosan ezek a szavak? Sorozatunk első részében összegyűjtöttük a hardverekkel kapcsolatos legfontosabbak definíciókat.

Hálózat

A számítógépes hálózat olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja.

Router

Magyar nyelven útválasztó, mely feladata különböző hálózatok (pl. otthoni, patikai, irodai hálózat és az internet) összekapcsolása, valamint az összekapcsolt hálózatok közötti adatforgal om irányítása.

Switch

Magyar nyelven adatátviteli kapcsoló, mely feladata a rácsatlakoztatott eszközök közötti adatáramlás biztosítása. Fontos különbség a routerhez képest, hogy a switch nem képes különböző hálózatok összekapcsolására.

Mobil stick

Az a hordozható eszköz, mely közvetlenül csatlakozik a világhálóhoz, ezzel biztosítva az internethez való hozzáférést.

Wifi

Vezeték nélküli hálózat, mely mikrohullámú kommunikációval bizt osít internethozzáférést.

WiFi repeater

Magyarul jelismétlő, a vezeték nélküli hálózatok hatósugarának növelésére használják.

UTP kábel

Az UTP (Unshielded Twisted Pair) magyarul egy árnyékolatlan, csavart érpáras hálózati kábeltípus, melyet a hálózatok kiépítéséhez használnak.

Processzor (CPU)

A számítógép központi feldolgozó egysége (Central Processor Unit), feladata a különböző parancsok (pl. billentyűzetlenyomás, egérkattintás) feldolgozása és az adott számítógép funkcióinak vezérlése. Gyakran nevezik a számítógép agyának is.

Memória (RAM)

A számítógép elsődleges memóriája, mely az összes olyan adatot és programot tárolja, amit a processzornak végre kell hajtania. A számítógép kikapcsolását követően az összes adat törlődik belő le.

Háttértár (HDD vagy SSD)

Olyan hardverelem, mely nagy mennyiségű adatot képes tárolni, és azokat a számítógép kikapcsolása után is megőrizni. Leggyakrabban a mindennapokban a merevl emezzel (HDD) és a gyorsaságáról ismert SSD-vel találkozni.

All-in-One PC

„Minden egyben számítógép”, egy teljes értékű asztali számítógépet jelent (processzorral, memóriával, háttértárral stb.) egy monitorba építve. Előnye, hogy kisebb helyet foglal, mint a klasszikus számítógép – monitor kombináció.

KIOSK

Interaktív elektronikus terminál, amely az információkhoz való hozzáférést segíti vagy vásárlási tranzakciók elvégzését teszi lehetővé.

Betegtájékoztató Monitor

Az a monitor, melyen az adott gyógyszertárban található gyógyszerekhez és készítményekhez tartozó információk elérhetők.

Beteginformációs Monitor

Az a monitor, mely az expediálást segítendő megjeleníti az EESZT-ben található felírt recepteket. Emellett reklám megjelenítésére is alkalmas.

Firmware

Olyan kis méretű program, ami egy elektronikus eszközben beépítve vagy beprogramozva található, és annak alapvető vezérléséért felelős. E nélkül a hardverelem működésképtelen lenne.

Adóügyi ellenőrző egység (AEE)

Az a hardverelem, ami biztosítja a titkosított adatkommunikációt a NAV szerverei és az adott készülékek között.

AEE átszemélyesítés

Az folyamat, mely az üzembe helyezett pénztárgép más üzemeltetőhöz rendelését jelenti.

AEE éves felülvizsgálat

NGM rendelet által előírt éves kötelező művelet, mely célja az illegális beavatkozások kiszűrése és feltárása, valamint a kommunikáció és az akkumulátorok ellenőrzése.

 

2023. május 15.

 

Pék Arnold Ügyféltámogatási Vezető Novodata - LX-Line Kft.