Magazin

Digitalizáció

Időfelszabadítás a gyógyszertárban III.

Dr. Schvarckopf Tamás gyógyszerész vezető összefoglalója

Kábelmentes gyógyszertári megoldások

Ha benézünk a táraasztal alá, olykor porosodó kábelhalmazt találhatunk. Jobb esetben eldugott helyen vannak, de előfordul az is, hogy az officinában vagy az irodában az arculatba nem illő kábelezési megoldásokba botlunk. Vajon a jövő a kábelmentes eszközöké, vagy azok csak a hibák számát növelik?

Melyek a legújabb technikai elvárások?

A szoftverektől elvárható, hogy folyamatosan, minimális hibával működjenek. Ez hasonlóan igaz a hardveres eszközeinkre is, amelyek folyamatosan kommunikálnak egymással és a külső szolgáltatókkal. A technológia sokat fejlődött az utóbbi években, az eszközök közötti adatátvitel már innovatív kábelmentes megoldásokkal teljeskörűen lefedhető.

A mindennapos munkát könnyítő új technológiák alkalmazása

Az informatikai eszközök fejlesztése a felhasználói igények változásával új, innovatív megoldásokra kényszerítette a gyártókat. Az eszközök egyre kisebbek lettek, vezeték nélkül kommunikálnak egymással és a több adat tárolásán keresztül bonyolultabb folyamatokat képesek kiszolgálni.

Mobil vonalkódolvasó és mobil irodai eszközök

A gyógyszertárakban néhány éve megjelentek mobil vonalkód-olvasók, amelyek elsődleges célja még a régi kábeles kódolvasók leváltása volt vezetéknélküli megoldásra.
Ezt követően első lépésben a kétdimenziós vonalkód olvasása után képesek voltak a háromdimenziós (QR) kódok kezelésére, majd a kódolvasókat mobiltelefon típusú eszközökbe építették.
Ennek következtében a gyógyszertárakban felmerült az igény, hogy az irodai és officinai szoftveres funkcionalitásokat is kezelhesse rajta a felhasználó, így már mobil irodaként vagy értékesítő modulként funkcionálnak. Mára, a fejlesztések során a vonalkódolvasókat beépítették kisebb mobiltelefon méretű eszközökbe.
Ez a kompakt, új eszköz teljeskörűen kezeli a leltározás folyamatát, a szabadpolcos termékek vonalkód alapú árellenőrzését, az áruátvétel folyamatát. Így egy mobil eszközzel számos munkafolyamatot elvégezhetünk.

Új technológiák a magisztrális laborban

Hasonló változás történik a magisztrális laboratóriumban.
A kenőcskészítéshez először még a konyhából ismert nagyméretű keverőgépeket használtunk. A több dózisú magisztrális gyógyszerkészítést ez jelentősen felgyorsította, de a folyamatban maradt olyan fázis, ami továbbra is jelentős manuális munkát kívánt meg a gyógyszertári szakemberektől. Így ezek a keverőeszközök először mérleggel egészültek ki, majd érintőkijelzővel és beépített szoftvert is kaptak, amelyen kiválaszthatjuk, hogy milyen gyógyszerformát szeretnénk elkészíteni és milyen alapanyagokat adtunk hozzá.
Rövid beállítás után a gép elvégzi helyettünk a magisztrális termék készítését. Amennyiben vonalkódolvasóval bővített gépet használunk, az alapanyagok felhasználását is naplózhatjuk, a jövőben kiválthatók a laborban vezetett naplók (labornapló, impleálási napló, munkafüzet).
Ezek az eszközök a gyógyszertári rendszerrel összekötve a laborálásokat követő készletváltozásokat is átvezetik, így nem kell manuálisan felvinnünk.
A magisztrális gyógyszerkészítő gépekhez egyedi adagoló és címkéző rendszer is illeszthető. Ennek természetesen vannak korlátai is: jelenleg az oldatos készítmények kiszerelése biztosított.

Elektronikus árcédulák

Visszatérve az officinai munkához, fontos folyamat a termékek árkarbantartása. Ezen belül pedig a szabadpolcon elhelyezett termékek külön figyelmet érdemelnek, hiszen minden árváltozás esetén (legyen az akciós vagy listaár) szükséges átvezetni a polccímkékre a vásárló megfelelő tájékoztatása érdekében.
A gyógyszertári szoftverek segítenek minket abban, hogy egy árváltozás beállításakor felajánlják a felhasználónak az árcímke nyomtatását.
Emellett viszont már elérhető a polcokra kihelyezhető digitális árazó készülék. Ezeket az eszközöket az árcédulák helyett helyezi ki a gyógyszertár a szabadpolcra. Minden egyes árcímke vezeték nélkül kommunikál a központi rendszerrel és az árak frissítése automatikus.

Milyen előnyökkel jár a pricer (digitális polccímke) használata?

  • Nem marad ki egyetlen szabadpolcos termék árazása sem
  • Minden esetben a valós, aktuális ár kerül kiírásra
  • Elkerülhető a téves árazás miatti vásárlói reklamáció
  • Kollégáink ideje felszabadul a folyamat automatizálása után
  • Heti, napi akciók egyszerűen karbantarthatók

All-in-one PC

Az officinai térben nagyon sok eszköz található, amelyek vezetékes megoldással kommunikálnak egymással, így itt a legnehezebb a megfelelő infrastruktúra kialakítása, ami ergonómiai és funkcionális szempontból is megfelel az elvárásunknak.
A gyógyszertárakban elsőként az érintőképernyős officinai monitorok jelentek meg, melyekkel felváltható a fizikai egér és billentyűzet használata. A gyógyszertári szoftverek közül már néhány rendszergazdánál elérhető speciálisan érintőképernyőre kialakított rendszer.
A nagyobb kijelzőkön bővített adattartalmat talál az expediáló, ami például az elektronikus receptek bővebb információjának megjelenítését segíti, valamint egymás mellett láthatjuk az elektro-nikus receptek listáját és az egyes receptekhez tartozó adatokat is.
A billentyűzet a monitorokon akkor zárható be vagy hívható elő egy gombnyomással, amikor ténylegesen szükség van rá (például cikkeresésnél).

Azokat az eszközöket, amelyekben egybeépítik a monitort és a gépházat all-in-one („minden egyben”) rendszereknek nevezzük. Leegyszerűsítve: itt a kijelző hátlapjába kerül a gépház is.
A technológia fejlődésének köszönhetően, ezek már keskeny eszközök, csupán néhány centiméter a mélységük és nincs szükség a táraasztal alatt gép csatlakoztatására. Áruk már közel megegyezik azzal, ha külön vásárlunk monitort és gépházat.
Az all-in-one eszközök közül elérhetők beépített vonalkódolvasóval rendelkező eszközök is.

Gyógyszertári gépparkunk fejlesztése segít a munka gyorsításában, helytakarékoság érhető el vele. Emellett a gyógyszertárban dolgozók és a vásárlók felé is egy modern környezetet biztosíthatunk.


Dr. Schvarckopf Tamás
 

2022. július 13.

Dr. Schvarckopf Tamás gyógyszerész vezető - Novodata Zrt. – LX-Line Kft.