Magazin

Digitalizáció

Egy biztos, a változás!

Hogyan segíthet stabilitást hozni a változások mellett a modern gyógyszertári környezet?

A gyógyszerészek az elmúlt években, különösen az utóbbi pár hónapban komoly kihívásokkal szembesülnek, amik nem csak a szakmai munkájukra, hanem a gyógyszertáraik rentábilis működtetésére is kihatnak.
A betegek gyógyszeres terápiájának biztosítása és az adherencia növelése továbbra is az alapcél, de a külső körülmények változása jelentős hatással van erre.
Elegendő például a humánerőforrások szűkösségére, az árrések stagnálására, a készletek tervezési nehézségeire vagy akár a piac és a vásárlói magatartás változásaira gondolni.

Emellett pedig továbbra is fontos, hogy a patikák megfelelő bevételeket és árréstömeget érjenek el a fenntartáshoz. A patikai rendszergazdák új módon kell, hogy támogassák partnereiket, olyan üzleti partnerré válva, amely kiemelt jelentőségű szolgáltatásokat nyújt a gyógyszertárak sikerességének érdekében.

Milyen támogatással orvosolhatók a folyamatosan változó körülmények ellenére a problémák? Mik a kiemelt célok?

  • A gyógyszerészek idejének felszabadítása
  • A gyógyszerészek szakmai munkájának támogatása
  • A gyógyszertárat üzemeltető gazdasági társaság profitábilis működésének biztosítása

ESZKÖZÖK A MINDENNAPOKBÓL

Digitális eszközök a gyógyszerészi gondozás segítésére

Az EESZT-be felírt receptek vizuális megmutatására alkalmas másodlagos kijelzők és a beteg edukációt is segítő önkiszolgáló rendszerek segítenek a jobb fogyasztói élmény elérésében.
Ezek az eszközök növelik a hatékonyságot, a munkaszervezést és kommunikációt, így a gyógyszerészek a tényleges szakmai munkára tudnak koncentrálni.

Humán erőforrásokkal való gazdálkodás

Az olyan digitális eszközök, mint a korszerű áruátvevők, leltározók és elektronikus dokumentáció-kezelők időhatékonyabbá teszik a munkafolyamatokat, ezáltal a kollégák nemcsak gyorsabban, de pontosabban dolgozhatnak.

A személyre szabható gyógyszertári rendszereké és a mesterséges intelligenciáé a jövő

A megújulás legalább olyan fontos, mint a hagyományok tisztelete, hogy a gyógyszertár minden tekintetben lépést tudjon tartani a 21. századi egészségügyi és piaci elvárásokkal.

Ehhez olyan modern rendszerek szükségesek, amelyek intuitívak és könnyen kezelhetőek, a testre szabható szoftverek által pedig minden felhasználó egyedi igényeivel képesek lépést tartani.

A folyamatosan növekedő adatmennyiség kezelése szinte lehetetlen lenne manuálisan, így az integrált mesterséges intelligencia segítségével könnyen optimalizálhatjuk a folyamatokat, míg az automatizmusok nagy segítséget nyújtanak az árazás és a készletezés terén.

A fenti példákból látható, hogy számos területen segíthet a technológia még az egyre nehezedő piaci és szabályozási környezet mellett is. Mint a gyógyszertárak kiemelt üzleti partnere, folyamatosan modernizáljuk rendszereinket, hogy több idő és lehetőség jusson a gyógyszerészi gondozásra és tanácsadásra.
 

Szepesházi Zsolt
 

2024. május

 

ENELIS (korábban Novodata-LX-Line) Szepesházi Zsolt vezérigazgató